Διεθνείς Συνταγές

Prevent / Διεθνείς Συνταγές

+ - Αφρικανικές γλυκοπατάτες με γλασέ πορτοκάλι

Συστατικά για: 2 μερίδες

1 μεγάλη γλυκειά πατάτα, καθαρισμένη και κομμένη σε φέτες

1/2 κ. τσαγιού ξύσμα πορτοκαλλιού

1/2 φλυτζάνι χυμός πορτοκαλλιού

1 κ. Σούπας σκούρα ζάχαρη

1/4 κ. Τσαγιού αλάτι

1/4 κ. τσαγιού κανέλλα

1/8 κ. τσαγιού μείγμα μπαχαρικών

 

Διάρκεια προετοιμασίας: 15 min

  • Βράστε σε 3l νερό τις πατάτες σε μία κατσαρόλα.
  • Προσθέστε τις γλυκοπατάτες και μειώστε τη θερμοκρασία.
  •  Τις σιγοβράζουμε σκεπασμένες για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  • Στραγγίζουμε καλά τις πατάτες.
  • Σε ένα μικρό μπολ, συνδυάστε φλούδα πορτοκαλιού, χυμό πορτοκαλιού, καφέ ζάχαρη, το αλάτι, την κανέλα, το μπαχάρι και το ρίχνουμε πάνω στις πατάτες.
  •  Το βράζουμε ανακατεύοντας απαλά μέχρι να βράσει η σάλτσα.
  •  Τις σιγοβράζουμε ακάλυπτες, για 5 λεπτά ή μέχρι οι πατάτες να είναι μαλακές, ανακατεύουμε με την κουτάλα απαλά τη σάλτσα πάνω από τις πατάτες.

+ - Ινδικό ρύζι με μπιζέλια

Συστατικά για: 2 μερίδες

  • 1 φλιτζάνι άψητο ρύζι μπασμάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο

1/2 φλυτζάνι αρακά κατεψυγμένο ή   φρέσκο

  • σπόρους κάρδαμου
  • μαύρο πιπέρι
  • ραβδί κανέλας
  • σκόνη σκόρδου
  • ολόκληρα γαρίφαλα
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • Αλάτι

 

Διάρκεια προετοιμασίας:  20 min

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ τηγάνι σε χαμηλή φωτιά.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά – γαρίφαλο, κάρδαμο, πιπέρι και κανέλα –
  • Σοτάρουμε για λίγα λεπτά για να αυξήσουμε το άρωμα των μπαχαρικών
  • Κάνουμε ένα μείγμα με σκόνη σκόρδου και 1-2 κουταλιές της σούπας νερό
  • και το ανακατεύουμε με τα μπαχαρικά.
  • Προσθέτουμε τα μπιζέλια στο τηγάνι, τα σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε στο τηγάνι 2 φλιτζάνια νερό και το ρύζι. Βάζουμε λίγο αλάτι.
  • Τα βάζουμε, στη συνέχεια σκεπασμένα για περίπου 15 λεπτά, έως ότου το ρύζι είναι τρυφερό και το νερό έχει απορροφηθεί.

+ - Αγγλική σούπα με πράσα και πατάτες

Συστατικά για: 2 μερίδες

  • 500 g   πράσα
  • 120 g   κρεμμύδια
  • 15 g  βούτυρο
  • 350 g   πατάτες
  • 2 φιλέτα κοτόπουλο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • Μαΐντανός

Διάρκεια προετοιμασίας:  20’

  • Κόβουμε το πράσο και το κρεμμύδι σε τετράγωνα 1 εκατοστού.
  • Σοτάρουμε τα πράσα στο βούτυρο σκεπασμένα μέχρι να μαλακώσουν.
  • Προσθέτουμε το ζωμό και τις πατάτες κομμένες σε τετράγωνα πάχους 1 cm x 0,5 cm.
  • Βάζουμε αλάτι και πιπέρι.
  • Σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθούν τα πράσα και οι πατάτες, (15-20 λεπτά).
  • Βάλτε καρυκεύματα και σερβίρετε σε πιάτα σούπαςι πασπαλιζμένο με μαϊντανό

+ - Ταϊλανδέζικο κοτόπουλο με βασιλικό

Συστατικά για: 2 μερίδες

  • 250 g στήθος κοτόπουλου χωρίς κόκαλα
  • 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
  • 1-2 σκελίδες σκόρδο
  • 1-2 μικρά φρέσκα τσίλιΤαϊλάνδης
  • 1/4 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου
  • 1,5 κουταλάκι του γλυκού ασιατική σάλτσα ψαριού, όπως naam pla
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μαύρη ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας
  • 1 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα βασιλικού
  • 1-2 κουτ. της σούπας φρέσκο χυμό λάιμ
  • 1.¼ φλιτζάνι μακρόσπερμο λευκό ρύζι
  • 2 ½ φλιτζάνια νερό
  • αλάτι & μαύρο πιπέρι

Διάρκεια προετοιμασίας:  15 min

  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε κατά μήκος λωρίδες 5 εκατοστών.
  • Ζεσταίνετε το τηγάνι γουόκ σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει.
  • Προσθέστε το λάδι και αλλά να μην καπνίζει.
  • Προσθέστε το σκόρδο και τα ανακατεύετε μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέστε το κοτόπουλο ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κολλήσει για 3 έως 5 λεπτά.
  • Προσθέστε το τσίλι, το ζωμό, σάλτσας ψαριού, τη ζάχαρη, σάλτσα σόγιας, και το μαύρο πιπέρι και τα τηγανίζουμε μέχρι να γίνουν ένα.
  • Προσθέστε το βασιλικό και τηγανίστε 30 δευτερόλεπτα.
  • Ανακατέψτε το χυμό λέμον λάιμ.
  • Βράζουμε το νερό, προσθέτουμε το ρύζι και το αλάτι και το σιγοβράζουμε μέχρι το ρύζι να μαλακώσει.
  • Σερβίρετε το κοτόπουλο πάνω από το άσπρο ρύζι.

+ - Μεξικάνικο πρωϊνό μπουρίτος με μπέϊκον και αυγά

Συστατικά για: 2 μερίδες

  • 4 φέτες μπέϊκον, ψημένο στα μικροκύμματα και κομμένο
  • 1/4 φλυτζανιού πιπεριά κομμένη
  • 1/4 φλυτζανιού κρεμύδια
  • 2 αυγά
  • 1/4 φλυτζανιού κασέρι χαμηλών λιπαρών τριμμένο
  • Κέτσαπ ή καυτερή σάλτσα, πιπέρι
  • 4 – 6 τορτίγια
  • Λίγο ελαιόλαδο

Διάρκεια προετοιμασίας:  20΄ λεπτά

  • Βάλτε τo μπέϊκον στα μικροκύματτα μέχρι να γίνει τραγανό ( 7 λεπτά)
  • Βάλτε στο τηγάνι το ελάχιστο ελαιόλαδο και ψήστε τη πιπεριά και το κρεμμύδι σε μέτρια-υψηλή θερμότητα 3-4 λεπτά, ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά.
  • Μειώστε τη φωτιά στο μέτριο και προσθέστε τα χτυπημένα αυγά και πιπέρι για τα λαχανικά.
  • Μαγειρέψτε το μέχρι τα αυγά να είναι σχεδόν έτοιμα.
  • Πάρτε το τηγάνι από τη φωτιά και ανακατεύετε μέσα τυρί και μπέικον.
  • Τυλίξτε τα τορτίγια σε μια χαρτοπετσέτα και φούρνο μικροκυμάτων στο HIGH για 5-20 δευτερόλεπτα.
  • Τοποθετήστε το μείγμα (1/4 φλιτζάνι στο κάθε τορτίγια.
  • Τυλίξτε το και σερβίρετε. Αν θέλεται βάζεται κέτσαπ ή καυτερή σάλτσα.

+ - Γιαπωνέζικο Τεριγιάκι σε πίττα

Συστατικά για: 2 μερίδες / 4 Σάντουϊτς

  • 1 κουτ. του γλυκού σουσαμόλαδο
  • 250 γρ άπαχο κρέας – φιλέτο παϊδάκια, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
  • 1 φλιτζάνι κινέζικο ή απλο λάχανο, σε λεπτές φέτες
  • 1 μέτριο καρότο, κομμένο σε λωρίδες
  • 1 μικρή πιπεριά κομμένη σε λωρίδες
  • 1/4 φλιτζάνι φρέσκα κρεμμυδάκια,
  • νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
  • 1/6 φλιτζάνι teriyaki σάλτσα
  • 4 πίτες

Διάρκεια προετοιμασίας:  25΄ λεπτά

  • Ζεσταίνουμε το τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να κάψει.
  • Προσθέστε το σουσαμέλαιο στο τηγάνι για να ζεσταθεί.
  • Προσθέστε το κρέας και το ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
  • Προσθέστε λάχανο , καρότα, πιπεριές και τα κρεμμύδια.
  • Ανακατέψτε το 3 έως 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά,
  • είναι τραγανά και το κρέας δεν είναι πλέον ροζ.
  • Προσθέστε κόκκινο πιπέρι και τεριγιάκι πάστα ή υγρό.
  • Ανακατέψτε το επί 1-2 λεπτά ή μέχρι να ζεσταθεί.
  • Μοιράζεται το μίγμα ομοιόμορφα στις πίτες. Κάντε 4 σάντουιτς

+ - Ιταλικά Λιγκουίνε με τόνο, σκόρδο και κουκουνάρι

Συστατικά για : 2 μερίδες

  • 230 gάσπρο Τόνο κονσέρβα σε νερό
  • 2 κουταλόκια ελαιόλαδο
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 2 κούπες κομμένα μανιτάρια
  • 1/2 κούπα κομμένο κρεμμύδι
  • 1,5 κούπα κομμένες ντομάτες
  • 250 mlζωμό κοτόπουλο
  • 1 κούπα νερό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 175 g ωμά λινγκουίνε
  • 1/4 κούπας τσιλάντρο/καυτερή πιπεριά
  • 1/4 κούπας καβουρδισμένα κουκουνάρια ή αμύγδαλα

Προετοιμασία: 12 min

  • Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια με υψηλή θερμοκρασία.
  • Σοτάρετε το σκόρδο , τα μανιτάρια , το κρεμμύδι με το τσιλάντρο μέχρι να ροδίσουν.
  • Προσθέστε τις ντομάτες , τον ζωμό κοτόπουλου , αλάτι και μαύρο πιπέρι.
  • Αφήστε να παρει βράση.
  • Βάλτε και τα ωμά λινγκουίνι στη κατσαρόλα με την σάλτσα.
  • Μειώστε τη θερμότητα για να σιγοβράσει καλλυμένα με καπάκι ακόμα 4-5 λεπτά.
  • Προσθέστε τον τόνο και τον κόλιανδρο και ανακατέψτε ξανά.
  • Πασπαλίστε τα με το καβουρδισμένο κουκουνάρι – αμύγδαλα.

+ - Πορτογαλέζικη Σαλάτα με ψάρι και φασόλια

Συστατικά για:  2 μερίδες

  • 500 g Λαβράκι ή άλλο ψάρι
  • 60 gκαπνιστό λουκάνικο
  • 150 g Βρασμένα φασόλια
  • Λίγο κόλιανδρο αν σας αρέσει
  • 2 mlΕλαιόλαδο
  • 2 κουτάλια Μπαλσάμικο ή ξύδι
  • Αλάτι και πιπέρι

Προετοιμασία 30 min

  • Πλένεται το ψάρι και το βάζεται σε αλμυρό νερό για λίγες ώρες
  • Το βράζουμε σε μικρή ποσότητα νερού .
  • Στραγγίστε το , αφήστε το να κρυώσει και το κόβεται σε κομμτάκια.
  • Στραγγίζεται τα φασόλια .
  • Αφαιρέστε από το καπνιστό λουκάνικο την πέτσα και το κόβετε σε λεπτές φέτες .
  • Ανακατέψτε όλα σε ένα μπολ .
  • Σε ένα άλλο μπολ , ανακατέψτε το ψιλοκομμένο σκόρδο , ψιλοκομμένο κόλιανδρο, αλάτι, πιπέρι , ελαιόλαδο και ξύδι
  • Ανακατέψτε όλα μαζί με τη σάλτσα και η τη σαλάτα είναι έτοιμη.

+ - Αμερικάνικο σιγοψημένο Sirloin

Συστατικά: 2 μερίδες

  • 450 g Βοδινό /Μοσχαρισιο sirloin χωρίς λίπος
  • 1 σκελίδα σκόρδο, και μαύρο πιπέρι
  • *το αλάτι μπαίνει αργότερα)

Προετοιμασία: 10 m

  • Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C.
  • Δέστε με πάγκους το κρέας να πάρει στρογγυλή μορφή.
  • Κάντε μερικές σχισμές γύρω από το κρέας , και τοποθετήστε 1/2 σκελίδα σκόρδο μέσα σε κάθε σχισμή .
  • Πασπαλίστετο με φρεσκοτριμμένο πιπέρι .
  • Το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο για 20 λεπτά .
  • Μειώστε τη θερμότητα σε 165 βαθμούς C , και τοποθετήστε θερμόμετρο κρέατος στο ψητό
  • Συνεχίστε το μαγείρεμα για 1 ώρα, ή στο επιθυμητό ψήσιμο
  • Το σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και αφήνετε το ψητό σταθεί 15 λεπτά πριν τον τεμαχισμό .
  • Για το σερβίρησμα κόψτε το σε λεπτές φέτες.

+ - Νορβηγικά ρολλά σολομού

Συστατικά:  2 μερίδες

  • 110g τυρί κρέμα
  • 1 κουταλάκι χυμό λεμονιού
  • Αλάτι και πιπέρι
  • Φύλλα μαρουλιού
  • 110g   τυρί cottage
  • 60g  Φρέσκο κομμένο chives
  • 6 x 30g λεπτέςφέτεςσολομού
  • Λεμόνι για γαρνίρισμα

Προετοιμασία: 15 min

  • Ανακατέψτε το τυρί κρέμας light με το τυρί cottage
  • Προσθέσθε το χυμό λεμονιού, τα πράσινα φύλλα κρεμμυδιού και τα καρυκεύματα
  • Απλώστε τις φέτες του καπνιστού σολομού και απλώστε με το μείγμα τυριού πάνω σε κάθε φέτα σολομού.
  • Τυλίξτε τα σε ρολλό καιι τοποθετήστε τα στο ψυγείο.
  • Με κοφτερό μαχαίρι κόψτετα σε γωνία 45 μοιρών και 2 εκατοστά πάχος.
  • Βάλτε τα ανά 3 κομμάτια σε ένα φύλλο μαρουλιού και γαρνίρεται με φέτες λεμόνι και μαϊντανό

+ - Cranberry-Pear Crisp dessert

Συστατικά: 4 μερίδες

  • 4 μεγάλα ώριμα αχλάδια χωρίς κουκούτσι ξεφλουδισμένα και κομμένα (4 φλιτζάνια )
  • 2 κουτάλια σούπας σούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κουτ. κανέλα
  • 1/2 φλιτζάνι συσκεύασε σταθερά την καφετιά ζάχαρη
  • 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
  • 3 κουταλιές της σούπας κρύα μαργαρίνη
  • 1 φλιτζάνι Cranberry αμύγδαλο flakes, ελαφρά συνθλιμένα.

Προετοιμασία: 15 min

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 190 ° C . Πασπαλίστε τα αχλάδια με 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη και 1/2 κουταλάκι κανέλα σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Τοποθετήστε σε ύψος 20 εκατοστών σε ταψί
  • Ανακατέψτε 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, το αλεύρι και το υπόλοιπο 1/2 κουτ. κανέλα σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Κόψτε τη μαργαρίνη σε κομμάτια μέσα στο μείγμα.
  • Ανακατέψτε και τα flakes.
  • Πασπαλίστε τα ομοιόμορφα πάνω από στα αχλάδια.
  • Ψήστετα 30 λεπτά ή μέχρι τα αχλάδια να είναι τρυφερά .
  • Σερβίρετε ζεστό και αρωματικό.
  • Το νόστιμο επιδόρπιο παρέχει ένα μέρος των συνιστώμενων φρούτων της ημέρας.