Πλένετε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα και αφαιρείτε το ορατό λίπος και την πέτσα.
Βάζετε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα και τις πατάτες σε ταψί, προσθέτετε νερό, το ελαιόλαδο, φρέσκο χυμό λεμονιού και όποιο άλλο μπαχαρικό επιθυμείτε και το αφήνετε να ψηθεί στο φούρνο.
Από το ψημένο κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα αφαιρείτε το λίπος που τυχόν έχει και το κόκαλο, και σερβίρετε στο πιάτο σας τις ανάλογες ποσότητες.
Και κάτι επιπλέον
Χρησιμοποιήστε ελεύθερα στα γεύματά μυρωδικά και μπαχαρικά (μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο,
πιπέρι, ρίγανη κλπ.)
Προσθέστε στο γεύμα σας ή παραλείψτε αν δεν σας αρέσει πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδα.
Φροντίστε στο τραπέζι σας να υπάρχει ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. (Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαρούλι για πράσινο ή λίγη ντομάτα για κόκκινο ή λίγο καρότο κλπ.)
+-
Κοτόπουλο ή Γαλοπούλα με Γέμιση
Υλικά για τη Γέμιση
200 g Κιμάς μοσχαρίσιος
1 φλυτζανάκι ρύζι
1 μέτριο Κρεμμύδι
6 μέτρια Κάστανα
2 κουτ. σούπας σταφίδες
30 g μαργαρίνη
1/2 φακελάκι κουκουνάρια
Εκτέλεση
Πλένετε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα.
Λιώνετε τη μαργαρίνη και σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά, στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τα κάστανα, αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά.
Ρίχνετε λίγο νερό και αφήνετε μέχρι να μισοβράσει το ρύζι.
Γεμίζετε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα σας και ψήνετε σε μέτριο φούρνο.
Από το ψημένο κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα αφαιρείτε το λίπος που τυχόν έχει, την πέτσα και το κόκαλο, και σερβίρετε στο πιάτο σας την ανάλογη ποσότητα, καθώς και την ανάλογη γέμιση.
+-
Χοιρινό με Ρύζι
Υλικά για το Ρύζι πιλάφι
300 gr ρύζι
35 gr ελαιόλαδο (7 κουταλάκια)
Ποσότητα μαγειρεμένου φαγητού 835 gr
Εκτέλεση
Αφαιρείτε το ορατό λίπος βάζετε τα μπαχαρικά και ψήνετε το κρέας.
Ετοιμάζετε το πιλάφι, με λίγο ελαιόλαδο και ζωμό κρέατος.
Υλικά για τα Μελομακάρονα
250 gr αλεύρι (2 κούπες)
15 gr πορτοκάλι χυμός
185 gr ζάχαρη
27 gr καρύδια
100 gr ελαιόλαδο (20 κουταλάκια)
2 gr σόδα
8 gr κονιάκ
45 gr μέλι
Ποσότητα έτοιμου γλυκού 685 gr – 20 τεμάχια
+-
Χοιρινή Μπριζόλα με Πατάτες Φούρνου
Υλικά για τις Πατάτες φούρνου
1000 gr Πατάτες
10 gr σκόρδο
30 gr λεμόνι χυμός
30 gr ελαιόλαδο (6 κουταλάκια)
Ποσότητα μαγειρεμένου φαγητού 600 gr
Εκτέλεση
Αφαιρείτε από τις μπριζόλες το ορατό λίπος και τις ψήνετε.
Βάζετε τις πατάτες σε ταψί, προσθέτετε νερό, το ελαιόλαδο, φρέσκο χυμό λεμονιού και όποιο άλλο μπαχαρικό επιθυμείτε και τις αφήνετε να ψηθούν στο φούρνο.
+-
Λαχανοντολμάδες
Υλικά για τους Λαχανοντολμάδες
650 gr λάχανο
100 gr ρύζι
75 gr κρεμμύδια
40 gr λεμόνι χυμός
500 gr κιμάς
50 gr ελαιόλαδο (10 κουταλάκια)
10 gr μαϊντανός
1 αυγό
Ποσότητα μαγειρεμένου φαγητού 1500 gr
Εκτέλεση
Παίρνετε το λάχανο και αφαιρείτε το κοτσάνι του σχηματίζοντας μία τριγωνική τρύπα. (Εάν θέλετε μπορείτε απλά να το χαράξετε βαθιά)
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνετε το λάχανο.
Όταν βράσει το λάχανο ξεχωρίζετε τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσετε αφαιρώντας το σκληρό μέρος από το κοτσάνι. Εάν κάποια φύλλα είναι πολύ μεγάλα τα κόβετε στη μέση.
Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το μαϊντανό και μέρος του ελαιόλαδου.
Με το μίγμα αυτό γεμίζετε ένα ένα τα φύλλα και τα τυλίγετε.
Στον πάτο τις κατσαρόλας στρώνετε τα σκληρά μέρη των φύλλων που δεν χρησιμοποιήσατε στο τύλιγμα και από πάνω τοποθετείτε τους λαχανοντολμάδες σε στρώσεις σφιχτά τον ένα δίπλα στον άλλο.
Προσθέτετε νερό στην κατσαρόλα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
Τέλος, πάνω από τους λαχανοντολμάδες βάζετε ένα πιάτο και τους αφήνετε να σιγοβράσουν.
+-
Μοσχάρι Φρικασέ
Υλικά για το Μοσχάρι Φρικασέ
700 gr μοσχάρι άπαχο
1000 gr μαρούλι
50 gr ελαιόλαδο (10 κουταλάκια)
1 αυγό
200 gr κρεμμυδάκια φρέσκα
10 gr άνηθος
20 gr λεμόνι χυμός
Ποσότητα μαγειρεμένου φαγητού 1500 gr
Εκτέλεση
Με ελάχιστο ελαιόλαδο τσιγαρίζετε τις μερίδες από το κρέας.
Προσθέτετε νερό και το αφήνετε να σιγοβράσει.
Στη συνέχεια κόβετε και ρίχνετε τα μαρούλια, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο στην κατσαρόλα και αφήνετε να βράσουν.
Όταν ετοιμαστεί το φαγητό το κατεβάζετε από τη φωτιά.
Για το αυγολέμονο, χτυπάτε το ασπράδι από ένα αυγό, προσθέτετε τον κρόκο και σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού. Ρίχνετε λίγο λίγο μέρος από το ζουμί του φαγητού και στη συνέχεια προσθέτετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.
+-
Χοιρινό με Λάχανο
Εκτέλεση
Κόβετε το λάχανο σε κοντές και χοντρές λωρίδες και το ζεματίζετε.
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε ελαφρώς το κρέας.
Προσθέτετε τη σάλτσα από τις ντομάτες, τα μπαχαρικά (πιπέρι, φύλλα δάφνης) και λίγο νερό και
αφήνετε το κρέας να βράσει μέχρι να μαλακώσει.
Όταν το κρέας μαλακώσει, ρίχνετε το ζεματισμένο λάχανο, λίγο ξύδι, λίγο μπούκοβο (προαιρετικά) και λίγο αλάτι.