Υλικά
- Κοτόπουλο ή Γαλοπούλα
- 1000 gr Πατάτες
- 10 gr σκόρδο
- 30 gr λεμόνι χυμός
- 30 gr ελαιόλαδο (6 κουταλάκια)
- Ποσότητα μαγειρεμένου φαγητού 600 gr
Εκτέλεση
- Πλένετε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα και αφαιρείτε το ορατό λίπος και την πέτσα.
- Βάζετε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα και τις πατάτες σε ταψί, προσθέτετε νερό, το ελαιόλαδο, φρέσκο χυμό λεμονιού και όποιο άλλο μπαχαρικό επιθυμείτε και το αφήνετε να ψηθεί στο φούρνο.
- Από το ψημένο κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα αφαιρείτε το λίπος που τυχόν έχει και το κόκαλο, και σερβίρετε στο πιάτο σας τις ανάλογες ποσότητες.
Και κάτι επιπλέον
- Χρησιμοποιήστε ελεύθερα στα γεύματά μυρωδικά και μπαχαρικά (μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο,
πιπέρι, ρίγανη κλπ.) - Προσθέστε στο γεύμα σας ή παραλείψτε αν δεν σας αρέσει πιπεριές, κρεμμύδια, σκόρδα.
- Φροντίστε στο τραπέζι σας να υπάρχει ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. (Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαρούλι για πράσινο ή λίγη ντομάτα για κόκκινο ή λίγο καρότο κλπ.)
Υλικά για τη Γέμιση
- 200 g Κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 φλυτζανάκι ρύζι
- 1 μέτριο Κρεμμύδι
- 6 μέτρια Κάστανα
- 2 κουτ. σούπας σταφίδες
- 30 g μαργαρίνη
- 1/2 φακελάκι κουκουνάρια
Εκτέλεση
- Πλένετε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα.
- Λιώνετε τη μαργαρίνη και σοτάρετε το κρεμμύδι και τον κιμά, στη συνέχεια προσθέτετε το ρύζι, τα κουκουνάρια, τις σταφίδες, τα κάστανα, αλάτι, πιπέρι και μπαχαρικά.
- Ρίχνετε λίγο νερό και αφήνετε μέχρι να μισοβράσει το ρύζι.
- Γεμίζετε το κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα σας και ψήνετε σε μέτριο φούρνο.
- Από το ψημένο κοτόπουλο ή τη γαλοπούλα αφαιρείτε το λίπος που τυχόν έχει, την πέτσα και το κόκαλο, και σερβίρετε στο πιάτο σας την ανάλογη ποσότητα, καθώς και την ανάλογη γέμιση.
Υλικά για το Ρύζι πιλάφι
- 300 gr ρύζι
- 35 gr ελαιόλαδο (7 κουταλάκια)
- Ποσότητα μαγειρεμένου φαγητού 835 gr
Εκτέλεση
- Αφαιρείτε το ορατό λίπος βάζετε τα μπαχαρικά και ψήνετε το κρέας.
- Ετοιμάζετε το πιλάφι, με λίγο ελαιόλαδο και ζωμό κρέατος.
Υλικά για τις Πατάτες φούρνου
- 1000 gr Πατάτες
- 10 gr σκόρδο
- 30 gr λεμόνι χυμός
- 30 gr ελαιόλαδο (6 κουταλάκια)
- Ποσότητα μαγειρεμένου φαγητού 600 gr
Εκτέλεση
- Αφαιρείτε από τις μπριζόλες το ορατό λίπος και τις ψήνετε.
- Βάζετε τις πατάτες σε ταψί, προσθέτετε νερό, το ελαιόλαδο, φρέσκο χυμό λεμονιού και όποιο άλλο μπαχαρικό επιθυμείτε και τις αφήνετε να ψηθούν στο φούρνο.
Υλικά για τους Λαχανοντολμάδες
- 650 gr λάχανο
- 100 gr ρύζι
- 75 gr κρεμμύδια
- 40 gr λεμόνι χυμός
- 500 gr κιμάς
- 50 gr ελαιόλαδο (10 κουταλάκια)
- 10 gr μαϊντανός
- 1 αυγό
- Ποσότητα μαγειρεμένου φαγητού 1500 gr
Εκτέλεση
- Παίρνετε το λάχανο και αφαιρείτε το κοτσάνι του σχηματίζοντας μία τριγωνική τρύπα. (Εάν θέλετε μπορείτε απλά να το χαράξετε βαθιά)
- Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνετε το λάχανο.
- Όταν βράσει το λάχανο ξεχωρίζετε τα φύλλα που θα χρησιμοποιήσετε αφαιρώντας το σκληρό μέρος από το κοτσάνι. Εάν κάποια φύλλα είναι πολύ μεγάλα τα κόβετε στη μέση.
- Σε ένα μπολ ανακατεύετε τον κιμά, το ρύζι, τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα, το μαϊντανό και μέρος του ελαιόλαδου.
- Με το μίγμα αυτό γεμίζετε ένα ένα τα φύλλα και τα τυλίγετε.
- Στον πάτο τις κατσαρόλας στρώνετε τα σκληρά μέρη των φύλλων που δεν χρησιμοποιήσατε στο τύλιγμα και από πάνω τοποθετείτε τους λαχανοντολμάδες σε στρώσεις σφιχτά τον ένα δίπλα στον άλλο.
- Προσθέτετε νερό στην κατσαρόλα και το υπόλοιπο ελαιόλαδο.
- Τέλος, πάνω από τους λαχανοντολμάδες βάζετε ένα πιάτο και τους αφήνετε να σιγοβράσουν.
Υλικά για το Μοσχάρι Φρικασέ
- 700 gr μοσχάρι άπαχο
- 1000 gr μαρούλι
- 50 gr ελαιόλαδο (10 κουταλάκια)
- 1 αυγό
- 200 gr κρεμμυδάκια φρέσκα
- 10 gr άνηθος
- 20 gr λεμόνι χυμός
- Ποσότητα μαγειρεμένου φαγητού 1500 gr
Εκτέλεση
- Με ελάχιστο ελαιόλαδο τσιγαρίζετε τις μερίδες από το κρέας.
- Προσθέτετε νερό και το αφήνετε να σιγοβράσει.
- Στη συνέχεια κόβετε και ρίχνετε τα μαρούλια, τα κρεμμυδάκια και τον άνηθο στην κατσαρόλα και αφήνετε να βράσουν.
- Όταν ετοιμαστεί το φαγητό το κατεβάζετε από τη φωτιά.
- Για το αυγολέμονο, χτυπάτε το ασπράδι από ένα αυγό, προσθέτετε τον κρόκο και σιγά σιγά τον χυμό λεμονιού. Ρίχνετε λίγο λίγο μέρος από το ζουμί του φαγητού και στη συνέχεια προσθέτετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα.
Εκτέλεση
- Κόβετε το λάχανο σε κοντές και χοντρές λωρίδες και το ζεματίζετε.
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζετε το ελαιόλαδο και τσιγαρίζετε ελαφρώς το κρέας.
- Προσθέτετε τη σάλτσα από τις ντομάτες, τα μπαχαρικά (πιπέρι, φύλλα δάφνης) και λίγο νερό και
αφήνετε το κρέας να βράσει μέχρι να μαλακώσει. - Όταν το κρέας μαλακώσει, ρίχνετε το ζεματισμένο λάχανο, λίγο ξύδι, λίγο μπούκοβο (προαιρετικά) και λίγο αλάτι.
- Συνεχίζετε να βράζετε το φαγητό για λίγο ακόμη.